FÅRklippare in Action!

Träffa våra skickliga Fårklippare, lördag den 2 mars kl 12-13 på KilArena

Giambattista Paltrinieri, kallad GB, kom från Italien till Norden år 2012. Han har arbetat som fårklippare sedan 2014 och har varit verksam både i Sverige och Norge. Numera bor Giambattista i Norge. Sedan 2020 är han dessutom engagerad i det norska spinneriet Kraftull, med fokus på norska allmogefåret Gammalnorsk Spælsau.
Giambattista har ett stort intresse för den norska allmogeullen och förutom att klippa får kommer han att berätta vilken betydelse de nordiska allmogerasernas ull haft historiskt och hur man tillvaratar ullen för att få fram olika kvalitéer. Du kan se GB klippa får och berätta om ull och ullkvalitet på KilArena lördag den 2 mars kl 12-13. Du kan också träffa honom i Kraftulls monter i FÅRhuset.
Hemsida: https://kraftull.no/

Morgan Isaksson, Fårklippare i Värmland kommer ursprungligen från Bålsta utanför Stockholm.
Morgan har lärt sig fårklipparyrket genom att jobba med och gå som lärling hos mycket erfarna och skickliga fårklippare. Sedan några år tillbaka driver Morgan eget företag som fårklippare på heltid. Han utgår från Värmland men klipper även i bl.a.  Sörmland, Väst- och Östergötland och Närke. Morgan köper också upp ull av bra kvalitet och säljer vidare till bl.a. spinnerier.
Morgan älskar att klippa får och tycker att det är kul att varje dag få komma ut till vackra platser och härliga människor och göra ett fint arbete. Han fokuserar alltid på att leverera så hög kvalité som möjligt med respekt för djuren, god teknik och samarbetsvilja. Du kan se Morgan klippa får i KilArena lördag den 2 mars kl 12-13. Han berättar också hur du som fårägare får bra kvalitet på din ull. Du kan också träffa honom i Svenska Fårklipparförbundet monter i Vallgatan.
Hemsida: https://farklipparevarmland.se/