I Herdekammaren

 Krona och krans 

FÅR i nöd och lust är temat för FÅRfesten i Kil 2024. FÅReningen bjöd in till en tävling, där en krona eller krans skulle skapas av FÅRrelaterat material. Skulle kunna vara ull förstås, skinn, tyg, fårstängsel, knappar – ja, praktiskt taget vad som helst med ett uppenbart samband med får.

Bidragen kommer att presenteras och ett av dem alldeles särskilt. En Krona eller Krans kommer att ingå i FÅRfestens show! Bäras av en speciell person. Vilken Krona eller Krans har juryn utsett? Alla andra bidrag kommer att arrangeras i en utställning där besökarna får rösta fram sin favorit.

Så, om inte den 12 februari har passerats när Du läser detta så är Du välkommen att lämna in Ditt bidrag, en Krona eller en Krans. Mer info på annat ställe på hemsidan.

Løvruter till fest

Att löva till midsommar har varit en urgammal sed här i Norden. Carina Olsson, som under flera decennier var en mycket kunnig och aktiv hemslöjdskonsulent har mycket att berätta.

”Man prydde det renskurade husets väggar, tak, spis-kupor och golv med kvistar av rönn, hägg, lönn och björk mm. Hur seden med lövning gått till varierar från ort till ort. Innan man började använda mattor på golven, beströddes det rensopade jord- eller trägolvet med hackat enris, det doftade friskt och rent. I midsommartid byttes oftast enriset ut mot löv av alla de slag. I den folkliga berättartraditionen dyker ordet løvruter upp, traditionen har mest blivit dokumenterad i text, ingen verkar ha ansett sig behöva rita upp hur dessa løvruter såg ut.

På årets längsta dag brukar jag plocka löv och blommor och göra en løvruta till midsommarfesten. Den passar lika bra på bryggan, balkongen, terrassen, i bersån, lövsalen eller inomhus. Under de senaste 50 åren har jag gjort min egen typ av løvruter på kurser, bröllop, dop, utställningar och fester. De är vackra, doftar gott och kan varieras i det oändliga. När festen är över är det bara att sopa ihop och kompostera. 

Tillsammans med FÅReningens medlemmar föddes idén om att göra løvruter i ull till FÅRfesten 2024 och låta er alla som vill vara med och lägga festens løvruter. Vill Du vara med och skapa en lövmatta? Jag finns ofta på plats, men säkrast mellan kl 10 – 12 och 14 – 16 . Du är välkommen att ”titta in”, bli inspirerad – och förfärdiga den nu eller till sommaren.”

Carina Olsson kan lämna mer upplysningar på tel 070-533 31 38 eller mail  carina.kalas.olsson(at)gmail.com.