Så här gör vi våra tussris!

       

                  

Blanda hur du vill, dina älsklingsfärger, matcha inredning, blanda hysteriskt, tufft eller ljuvt! Allt blir bra! Och enkelt är det att göra sina egna tussris. Ibland får vi frågan: Får vi göra tussris, som era? Självklart! Det är ju det vi vill! Vi har inte patent på dem! Fjädrarna ska sitta kvar på fåglarna så länge de lever – fåren får ny ull efter varje klippning. Vi vet att många kommuner och landsting har gått över till att pynta med tussris. Snyggt, djurvänligt, billigt – risen kan faktiskt återbrukas i flera år. Förvara dem gärna lite svalt och mörkt så kan de (åtminstone) tjäna som fastlagsris vid entrén, på balkongen eller vid brevlådan.

Så här gör vi. Vi är noga med att det ska vara texelull, färgad, kardad texelull. Den brukar användas till madrasser och annan stoppning, för den är lite som stålull och spänstig. De flesta andra sorters ull är för ”veka” och liksom slokar. Så här har texelullen sin givna plats.

Plocka bort skräp från dina riskvistar, vissna blad och så’nt. Gör en hög med ullbollar. Rulla så att de är runda och fina. Sätt en klutt lim antingen på kvisten eller på bollen och liksom vik ullbollen runt kvisten. Håll ihop bollen så att limmet ”tar”.

Vi använder limpistol. Dessa finns av olika slag och pris. Vi har lite rejälare don, men för den som endast ska göra ett par tre ris går det bra med de allra enklaste från hobby-butiken. 

På videon visar Sanna hur hon gör. Hela familjen kan vara med och ha kul. Eller bjud in vänner och grannar och ha en tussriskväll! Och varför inte testa med tussar i tallris? Nu till julen. Hm, något att testa. Vita snöboller i det gröna riset. Kanske en ljusslinga, lite silver, något rött……det är bara att sätta igång. Lycka till!

 

Den här lilla filmsnutten spelades in i Ullverksta’n den 3 december 2019. Fullt med medlemmar som håller på att förbereda nästa FÅRfest, umgås, planerar, fixar. Skratt och prat – och en del verksta’ också!