Tommy Jonestrand

MATTOR I FEST OCH VARDAG

– TOMMY JONESTRAND, VÄVARE OCH FRISÖR, MATTORNAS MÄSTARE

Jag började väva omkring 2005. Tidigare hade jag bara vävt som barn på en liten leksaksvävstol. Under Konstringen på Mälaröarna samma år träffade jag Laila Eriksson som kom att bli en god vän och lite av vävmentor att fråga när det behövdes. Även grannen Anita Björk kunde hjälpa till att visa hur man skulle göra.

I början blev det trevande steg med tuskaft i bomullsinslag. Man tog vad man hade hemma. Det blev gångmattor i olika typer av randningar. Intresset och kunskapen växte efter hand. Nyfikenheten på färg och mönster gjorde att jag fick pröva mig fram och lära mig själv. Eftersom jag arbetar som frisör så finns arbetet med färg och form som ett naturligt inslag i mitt tänkande. Att arbeta med hår och med olika typer av inslag/fibrer känns naturligt och enkelt.

2013 deltog jag för första gången själv med på Konstringen på Mälaröarna som utställare. Under åren som gått hade jag hunnit utveckla mitt kunnande och teknik. De första mattorna jag vävde var trasmattor i bomull med nya mönster och nytt tänk på färgsättning.

2017 fick jag en förfrågan från Färingsö församling att väva en matta i ull till församlingsgården. Detta kom att bli den andra mattan jag vävde i ren ull. Detta var den första matta som vävdes på den stora vävstolen. Det blev en tonad dubbelbindning med storleken 155 x 373 cm och med en vikt på drygt 15 kg. 14 januari 2018 invigdes mattan.

De senaste åren har jag vävt i både ull och bomull. Problemet med ull har varit svårigheten att få tag på färgad mattull till rimliga priser. Det ska ju gå att väva en matta utan att göra förlust. Senaste åren har fler och fler börjat bereda ull så marknaden har vuxit. Jag väver både i svensk och i estländsk ull i mycket bra kvalitet, vilket jag kunnat köpa till rimligt pris.

Jag försöker hela tiden utveckla min teknik vad det gäller färg och form. Jag laborerar med ull i olika toner, försöker få schatteringar att göra mattan mer ”levande”. Ett färgfält i en matta kan ha upp till 25 toner sammansatta i en väl genomtänkt och organiserad form. Mina mattor ska ha ett liv som gör dem levande för betraktaren.

Gråsiska/Snösiska, foto Claes Håkansson, nästa matta

Som frisör för jag en dialog med kunden på samma sätt som konditorn för en dialog med brudparet när bröllopstårtan ska bakas. Så är även fallet när mina mattor ska vävas. Processen är lång. Är det en beställd matta är det viktigt att veta om kundens önskemål. Sedan måste jag själv tänka och planera innan jag kan presentera ett förslag. För det mesta får jag ganska fria händer i det konstnärliga.