Fårfest Annorlunda – Program

Fredagen 5 mars

Kl 10:00

Invigning

Kl 10:05

Utdelning av Guldbaggen FÅRfestens stipendium 2021

Årets vinnare, Jenny Andersson och Hans Bulthuis, Ullkontoret på Gotland, samt Claudia Dillmann , ull- och skinnansvarig i Svenska Fåravelsförbundet. 

Ullkontorets hemsida, Claudia Dillman

 

Kl 10:25

FÅRma med ull -
Gamla Kraftstationen i Deje

Presentation av ett slöjdprojekt där ungdomar i Deje har tagit fram slöjdkitt för barn. Slöjdkitten delas ut på biblioteken i Kil och Forshaga samt på gamla kraftstationen i Deje.  

farmadeje

Kl 10:35

Ullen vi ärvde - Tant Kofta och Båvens Spinnhus

Lotta Blom, alias Tant Kofta,  och Karin Strömberg Lundqvist, Båvens Spinnhus, bjuder in dig att ta del av sitt framgångsrika projekt med ull från våra tio allmogeraser. Varje ras har fått sitt unika garn och mönster

Kl 11.20

Finnbråtens gård - Pia Karlsson

Pia ger oss en inblick i verksamheten på Finnbråtens gård och  berättar om de värmländska allmogeraserna, det värmländska skogsfåret och Tabacktorpsfåret.

Kl 11.40

Fåren och ullen - Fåravelsförbundet

Vi besöker flera gårdar och får en inblick i Fårklippning, ullkvalitet och hur ullen tas omhand på bästa sätt. 

Fåravelsförbundets hemsida

Kl 12:00

Lunch

Kl 13:00

Ullsortering- och klippning

Praktiska tips från ullsorterare Linnea Eklund, LE Ullkonsult. Du får tips på hur du sorterar och får bästa ullen vid klippning. Fårklippare Magnus Wuolo visar hur du klipper på bästa sätt. Föreläsningen är ett samarbete mellan Svenska Fåravelsförbundet och Svenska Fårklipparförbundet

Foto Einar de Wit

Kl 13:15

CC Wool

CC Wool är ett företag som kombinerar grundarnas, Calles och Charlottes,  passion för fåren, hästen och miljön. Här får vi höra när Charlotte berättar om vägen till egendesignade ullprodukter för hundar och hästar från svenska får.

Kl 14:00

Fårfesten besöker - En får tacka

Här får vi  träffa Björn som är Sveriges enda producent av glass som tillverkas av fårmjölk. Hemsida

enfartacka

Kl 14:15

Fårfesten besöker - Lindås lamm

Elsa Lund-Magnussen driver Lindås lamm. Vi får se hennes nybyggda fårhus och hennes gårdsslakteri. Såklart kommer en hel del får skymta förbi också.

Kl 14:30

Köttkvalitet - Elsa Lund-Magnusson

Elsa Lund Magnussen håller föredrag om köttkvalitet. Delta och ställ frågor till Elsa.

Kl 15:15

Kollage av filmer från Fåreningens medlemmar

Fårfesten har fått många spännande bidrag från våra medlemmar och från många Fårfestälskare. Här klipps allt samman till ett spännande kollage!

Kl 15:25

Findings in the Swedish textile treasure chest - Sara Wolf, Central Massachusetts, USA

Sara Wolf, (A Knitwizard), gives a lecture on how she, during the writing of her book Knit (Spin) Sweden, discovered textile items in Swedish museums, at people she interviewed for the book etc. Items that have inspired her to continue to investigate Swedish traditions but also to evolve and to start to create new things. OBS! Lecture in English.

Kl 16:10

Avslutning

Lördagen 6 mars

Kl 10:00

Uppstart

Kl 10:05

Mitt samtal med ullen - Josefin Waltin

En spinnares samtal med ullen, där jag undersöker ullen och dess egenskaper. Genom det lär jag känna ullen och får en förståelse för hur den fungerar och hur den vill bli behandlad för att bli sitt bästa garn. Jag blandar mina upplevelser av och känslor inför ullen med ett metodiskt tillvägagångssätt. Jag kommer att jobba praktiskt med ullen i bild och visa hur jag går på upptäcktsfärd i ullen jag arbetar med.

Kl 10:50

Fårfesten besöker - Elin Wejdmark

Elin Wejdmark som bor på Sörby gård i Kil. Hon har ett stort intresse av fårvallning och är med i svenska landslaget i vallning.

Kl 11:00

Fårfesten besöker - Familjen de Wit

Einar och Marie de Wit bjuder in oss i sitt kök och ger oss bra tips på vilka kryddor och tillbehör som passar bra till lammkött. De delar också med sig av recept på två rätter som tillagas av lammfärs.

Kl 11:30

Kollage av filmer från Fåreningens medlemmar

Fårfesten har fått många spännande bidrag från våra medlemmar och från många Fårfestälskare. Här klipps allt samman till ett spännande kollage!

Kl 11:40

Lunch

Kl 13:00

Gotland Grey - Anso Norling

Anso Norling berättar för oss hur de i initiativet Gotland Grey Wool arbetar med att utveckla och förädla den grå ullen från gotlandsfåret, Gotland största fårras. Det långsiktiga målet är att öka möjligheterna till sysselsättning inom ullindustriell verksamhet på Gotland. 

Kl 13:45

Fårfesten besöker - Carina Olsson,
Yr i mössan på Kils bibliotek

Hemslöjdskonsulenten i Värmland heter Carina Olsson och har under det annorlunda året, 2020, utlyst en tävling som heter “Yr i mössan” och en aktivitet #Världens brokigaste fårflock”. Alstren visas under Fårfesten på Kils bibliotek och vi hälsar på där.

Kl 13:50

Fårfesten genom tiderna - samtal med ett par som varit med

Fårfesten genom tiderna. Fårfesten är en alldeles unik folkrörelse men hur  startade det och vilka ideér ligger till grund för vår utveckling och verksamhet? Fåreningen FÅRfest i Kils nuvarande ordförande Karin Granström och tidigare ordförande  Kate Isenberg-Larsson berättar hur allt började och hur verksamheten utvecklats.

Kl 14:15

Swedish Wool Mattress - Sandra Ottersten

Sandra Ottersten, madrassmakare, har gått i lära hos en hantverkare i Paris, och tillverkar nu stoppade  ullmadresser i sin verkstad strax söder om Göteborg. Hon tar tillvara ull från halländska texelfår och skapar ekologiska och hållbara produkter. Sandra berättar om hur hon hamnade i Paris, om hantverket och madrasserna samt om befintliga och kommande spännande samarbeten. Hemsida