gULLkorn 2020, Wålstedts ullspinneri

Vilken fantastiskt underbar nyhet!

Roger Bush meddelade den 27 januari i media att verksamheten nu är klar för nystart. Nedan följer hans pressmeddelande. Vi är så många som är så glada! Svensk ull, svenskt spinneri, lång och målmedveten tradition. Förväntningar från när och fjärran. Så FÅRfesten och alla ullens vänner önskar er ett stort lycka till! Vi ses på FÅRfesten 2021!

Som aptitretare kommer här en liten film, där Sonja Bush spelar huvudrollen. När Du sett den så är Du mogen att se en lite längre film om verksamheten och nymodiga idéer om fårhållningen anno 1937! Ta en kopp kaffe, sätt Dig bekvämt, koppla på helskärm och njut i 45 härliga minuter.

Pressmeddelandet lyder: ”Efter en lång tid av tystnad och ovisshet kan vi nu med stor glädje berätta att Wålstedts kommer att öppna igen! Företagets nya namn kommer att vara Wålstedts Ullspinneri.

Som många av er kanske vet, så gick ägaren till Wålstedts Textilverkstad, tillika familjens matriark Inger Wålstedt, bort vintern 2018. I den situationen blev det inte möjligt för verksamheten att fortsätta. Även om ni inte har hört av oss, har vi hela tiden arbetat för att kunna komma tillbaka.

Den officiella öppningen kommer att ske den 2 maj i form av ett event där allmänheten är inbjuden! Mer information om det här eventet kommer i ett separat inlägg. Det går naturligtvis bra att besöka oss redan nu men tills vidare enbart fredagar. Vi är redan igång med produktion och jobbar för att bygga ett lager inför sommaren.

Till er som hade levererat ull eller som på annat sätt har förlorat pengar när verksamheten upphörde, vill vi säga, att vi undersöker hur vi kan gottgöra er. De lösningarna ligger än så länge i framtiden och vi ber er vara tålmodiga.

Det krävs både anpassning och förnyelse för att kunna föra ett kulturarv vidare in på 2000-talet. För att nå en hållbar produktion kommer vi främst att arbeta med våra egna garner och vårt fokus är alltjämt den höga kvalitet som Wålstedt har gjort sig kända för.

I mindre omfattning kommer vi att i olika samarbeten ta fram särskilda garner för specifika ändamål. Wålstedts som institution har alltid varit en plats dit man har kommit för både inspiration och kunskap. Det är en grundsten för att lyckas med uppdraget att bära med oss kulturarvet in i framtiden och därigenom kommer det vara en större del i vårt arbete att sprida våra kunskaper. Lönspinning kommer att vara en begränsad del av vårt åtagande.

Vi kommer att besöka FÅRfesten i Kil fredagen 28 februari, inte som utställare utan som representanter för Ullvilja. Där kan ni prata med oss om både ullens och företagets framtid.

Vi vill tacka alla er som har hjälpt oss under alla år och vi hoppas att det fantastiska stödet ni har givit oss kommer att fortsätta. Vi ser ljust på framtiden och vårt mål är att komma tillbaka ännu starkare. Om ni har funderingar eller frågor tveka inte att höra av er till en av oss i den nuvarande uppsättningen ullnördar, på telefon eller via mail:

walstedts.textil@gmail.com

Roger – 0723815555
James – 0762829530
Britta – 0703445963

Vill ni se vår väg i både bild och text kan ni följa vårt instagramkonto: https://www.instagram.com/walstedts/