gULLkorn 2020, Titti Strömne

Glädjande att få vara ett gULLkorn!

Jag heter Titti Strömne och jag gillar får. Och det är ju inte svårt att fastna för detta sociala, vänliga och mångsidiga djurslag. Jag visste redan under min agronomutbildning att jag ville arbeta som rådgivare när jag blev färdig husdjursagronom. Tänk att så blev det! Nu har det redan gått 20 år sedan jag började på mitt första rådgivarjobb i Örebro.

Jag arbetar sedan flera år tillbaka i mitt egna företag Glada Fåret. Glada Fårets vision är att utveckla framtidens lammproduktion med kvalitet, kunskap och kreativitet. Jag jobbar med all typ av kunskapsförmedling inom lammproduktion; via artiklar, informationsskrifter, podd, film, projekt, kurser och rådgivning. Målet är att skapa en lönsam och ökad lammproduktion i Sverige. Jag samarbetar med företag, organisationer och inte minst andra rådgivare inom lammproduktion i föreningen Gimrarna. 

Och så har jag ju fåren! Inga mängder, men jag brukar säga att jag har höga ambitioner för varje djur. Jag är intresserad av avel och har en småskalig besättning med Svenskt Finullsfår – en högavkastande modersras som passar mig som hand i handske. Vi är nu inne på fjärde decenniet med finullsfår i vår släkt. Jag bor med min man och tre barn på en gård strax norr om Enköping.

Jag och mina fina får har vunnit Ull-SM i Lantras/Finullsklassen tre år i rad, varav ett år Wålstedts Textilverkstads hederspris Best of all. Det gav mig så mycket glädjeenergi att jag utvecklade ullspåret ännu mer i mitt företag!

Jag brinner för djurvälfärd och att vi anpassar skötsel, byggnader, utfodring m.m. utifrån fårens behov. Ett välskött får kan ge god ullkvalitet. Under mitt föredrag på Fårfesten tänkte jag ta upp några av de egenskaper som påverkar ullkvaliteten före klippning.

Titti Strömne, Titti Strömne, 070-589 32 33 titti@gladafaret.se, Specialist får/lammproducent