gULLkorn 2020, Linnea Eklund

Linnea Eklund

Jag har arbetat som AWEX registrerad Woolclasser i Australien och jag kommer på FÅRfesten att berätta om min tid som ”shedhand” för att sedan utbilda mig för att kunna arbeta som woolclasser. Jag kommer också att prata om ullhantering som hobby, vilket jag tror att många kan vara intresserade av. Visste ni att man kan tävla i ullhantering?

Hantering av ull i Australien ser annorlunda ut än i Sverige och det beror på att det finns en stor efterfrågan på merinoull. Jag kommer efter bästa förmåga berätta om hur man i Australien arbetar med hantering, sortering och klassificering av ull på ett strukturerat sätt.

Jag arbetade 5½ år med ull och har även varit ett par vändor i Skottland. Där arbetar man väldigt annorlunda då man inte använder sig av woolclassers och jag kommer även berätta om det.

Jag ser jättemycket fram emot att besöka FÅRfesten och det är en ära att få prata om ull. Jag ser fram emot att lära mig mer om våra svenska raser och deras ull.

KilArena, lördag 29 februari, 12.30 – 14.30 Demonstration och information om fårklippning och ullhantering av fårklippare Linnea Eklund och Magnus Wuolo. Båda tävlar internationellt i ullhantering. Värmlandsfåren, som klipps, ägs av Per och Pia Karlsson, Finnbråtens gård.