gULLkorn 2020, Bohus Stickning

Foto Karin Björk

Man kan undra hur detta är möjligt. Att ett nödhjälpsarbete blir en försäljningssuccé!

I år har vi äran att kunna presentera ett underligt fenomen, som uppstått, blomstrat, fallit tillbaks och sedan kommit igen med full kraft, ett stycke kvinno- och hantverkshistoria.

"Vildåpplet" jumper, mössa & halsduk. Foto S. Gustafsson

Foto S Gustafsson

Vi berättar historien genom företaget Skattkistan – AngoraGarnet, genom filmen Stickspåret – Bohus Stickning och kursen Bohus Stickning. I mitten av 1930-talet var det svåra tider i landet, så även i Bohuslän. Männen fick sig tilldelat beredskapsarbeten, men inkomsterna räckte inte till försörjning. Kvinnorna slöt sig samman, fick stöd bl.a. av landshövdingefru Emma Jacobsson, och en ”förläggarverksamhet” uppstod. Skickliga designers, goda kontakter som genererade kunder blev basen och förutsättningen för Bohus Stickning. Kvinnor stickade, ibland så många som 1 500 stycken, stickade de vackra koftorna, tröjorna, mössorna m.m. som till största delen såldes till USA. Denna verksamhet fortsatte i drygt 30 år. 

Mönsterskatten är omhändertagen av Bohusläns Museum och Pernille Silfverberg har rättigheten att hantera mönster och materialförsäljning. Hon har sin verksamhet i Strömstad. I många av plaggen ingår angoragarn. Pernille sätter en ära i att sköta kaninerna perfekt på sin gård utanför Strömstad. Här tar hon emot besökare några gånger per år. I övrigt är hennes försäljning centralt i staden.

På årets FÅRfest visar Pernille massor av koftor, tröjor, mössor m.m. Här är det bara att njuta det sagolikt vackra. I showen är ju tröjorna en självklarhet….. men kaninerna får vara hemma

Foto Karin Björk  

AngoraGarnet Silfverberg AB

Besöksadress: Skattkistan i Strömstad, Skolgatan 7, 452 30 Strömstad

Telefon Skattkistan: +46 (0)526 145 91

info@angoragarnet.com info@skattkistan.com. angoragarnet.com. skattkistan.com

www.facebook.com/AngoraGarnet

https://www.facebook.com/Skattkistan

 

Green Wood jumper/kofta                 "Gallret Röd på Ljus Botten" jumper. Foto P. Silfverberg