gULLkorn 2020, Båvens Spinnhus

Båvens Spinnhus AB

Spinneriet är beläget i Sparreholm vid sjön Båvens strand. Vi förädlar ullen från våra nordiska fårraser, alpacka, angoraget mm,  till garn, kardflor/kardband, tovade plattor.
 
Vi delar arbetstiden mellan att spinna eget garn och att lönspinna till andra. Lönspinning betyder att fårägare lämnar in sin ull till oss för att få den förädlad till bl.a. garn i vårt spinneri.
Sommaren 2019 startade vi upp ett projekt baserat på en egen idé vi länge gått och tänkt på. Vi ville ge möjligheten till svenska garnföretag och indiefärgare att spinna upp sitt alldeles egna garn i svensk ull och samtidigt öka kunskapen om de specifika egenskaper olika fårrasers ull har. Vi vill att fårbonden, spinneriet och garnföretaget ska ta hand vid hand och på så sätt gjuta in kunskapen i garnet ut till kunden.
 

Kerstin och Åsa

På spinneriet ser vi till att göra en unik ullblandning  och  spinnota till garnföretaget, baserat på företagets önskemål med den använda fiberns unika kvaliteter (för just den säsongen). Garnföretagaren är med i spinneriet då garnet blir till och kan på så sätt vara med i de sista finjusteringarna och tycka till. I och med att varje företag har sitt unika recept på såväl ullblandning som garnkvalitet får vi ett fantastiskt smörgåsbord av svenska garner producerat i sverige; nära, med full insyn i alla led.
 

Karin

Vi har under hösten 2019 gjort fyra spinningar/samarbetan  som vi kallar vår pilot. Vi utvärderar nu hur de fallit ut och hur det tagits emot. Nu försöker vi synliggöra eventuella barnsjukdommar och finjustera logistik mm.

 
Vi kommer att berätta om detta i en liten föreläsning under någon av dagarna på FÅRfesten. Blir du intresserad av att veta mer, kom och lyssna!
 
Hälsningar från Karin, Kerstin och Åsa på 
Båvern Spinnhus AB