Våra tussris och vår ull

Våra tussris och vår ull!

Tussriset - Fårfestens signum - så här började det!

För 25 - 30 år sedan, på landsbygden utanför Kil, i en liten by som heter Nilsby. Där fanns en förskola, där landsbygdsbarnen gick tre dagar i veckan under två år. Sedan följde "riktiga" skolan, i en 1-2:a. Skolan hade tidigare haft en lärare som var mycket trädgårdsintresserad så runt skolan fanns - och finns fortfarande - fantastiska växter. Och en massa vinbärssnäckor, som barnen lekte med, bara utomhus. Det byggdes sjukhus för snäckorna, skolor, nöjesparker. Jisses vilken idyll!

Här arbetade Elisabeth Tikkanen och Lisbeth Eriksson. De hade ett väl genomtänkt program med teman runt djur och natur - och om fåren! Fåren, så mångsidiga och "användbara" i barnens lärande. Och här började man med tussris! Barnen pyntade risen inför påsken - och något nytt var fött!

Så småningom förändrades skolans verksamhet, nybyggd skola och fårens roll spelades ut. När så Fårfesten startade runt 2006 så var det självklart att ta upp de färggranna risen. Ännu en uppgift för fåren att förse oss med ett bra alternativ till fjädrarna i fastlagsrisen. I elva år har vi haft våra tussris att pynta med framförallt inför Fårfesten, som ju infaller så lämpligt innan påsken. Vi märkte att besökarna var intres-serade och ville köpa dem, så vi har limmat ulltussar med brända fingrar för att få ihop så många som möjligt.

 

Och nu i år har reaktionerna varit starka för att byta ut fjädrarna mot ulltussar. Det har vi märkt av! Vi får väldigt många förfrågningar och vi ska försöka förse de som vill pynta risen inför påsk med färggrann ull.

 

Vi erbjöd tidigare möjligheten att köpa ull och göra sitt eget fastlagsris. Nu är ullpåsarna slut - det var en fantastisk efterfrågan! Det gläder oss förstås - samtidigt är det ledsamt att inte kunna leverera till alla.

 

Idag har vi skickat en massa paket med påsar, ytterligare ett 20-tal kommer att få bekräftelse på sina beställningar - och en förfärligt massa människor kommer att få besked om att ullen är slut.

 

Garnaffären Lydia i Arvika har några påsar kvar, kanske Prästgårdsbutiken i Grums, skicka sms/ ring till Carina Haglund, 0703356353, som bor i Skåre.

 

 

Ullen klipps en eller två gånger per år. Skönt, tycker nog fåren, att på våren bli fri från vinterpälsen! Efter utesäsongen dags för frisören igen så den fina sommarullen kan tas om hand.

Fårbonden måste också sköta ullen så den hålls fri från både lort, växter, ohyra och liknande. Den klippta ullen sorteras, tvättas, färgas, torkas och kardas i ett par omgångar. Sedan har vi ett fint kardflor, färdigt att pynta med! Det går att använda ull från andra raser än Texel, men just den ullen är spänstig och håller ihop sina "bollar" och klarar ofta av väder och vind. Ha ditt ris inomhus ett eller ett par år, därefter kan du dekorera vid brevlådan eller vid ytterdörren. Den ull vi använder kommer från gårdar i Värmland, gårdar vi vet sköter sina får på ett gott sätt. Det känns meningsfullt att ta hand om en produkt som kan ge fårbonden en liten lön för mödan, så ullen inte behöver slängas.

 

Njut av ditt tussris, återanvänd det flera år, sista stationen kan vara i dina rabatter eller grönsaksodlingar, där den faktiskt killar sniglarna på magen. Och då flyttar de ifrån dig och jorden får ett gott tillskott!

Knubbiga texel-lamm, foto o ägare Ulf Ekholm

 

Den ull vi använder kommer från Texelfåren. Det är en fårras som framförallt uppskattas för sitt kött. Ullen måste klippas, även om användningsområdet är lite begränsat. Ullen är lite som "stålull", spänstig och lite motsträvig och passar alldeles utmärkt till att stoppa möbler med, till madrasser etc. men också till tussris! Rätt ull till rätt proukt. Mjuk, fin ull är lämpad till kläder, långfibrikt och klifritt. Texelullen - nej, det är inget att ha på kroppen!

Copyright Fåreningen Fårfest i Kil

Kate Isenberg-Larsson

 

Fåreningen Fårfest i Kil

c/o Anna Westlund

Södra Smedsta

665 91 Kil

Organisationsnummer 802455-7624