Nu packar vi ull!

Varje år vid den här tiden börjar det. Packningen av ull, som vi har med på Fårfesten och som vi hoppas ska pryda massor av tussris i hela landet. Förra året blev det en ”kioskvältare”, ”hype” eller vad Du vill kalla det! När Fårfesten var över sålde vi tusentals ull-påsar i alla väderstreck, per post och vid lokala utlämningsställen i Karlstad, Forshaga, Enskede etc. Tyvärr klarade vi inte av att uppfylla alla önskemål.Börjar och börjar – det började faktiskt en kort tid efter senaste Fårfesten, när vi bestämt tema för nästa Fårfest. Och det blev ju FÅRälskad. Så funderade vi vidare på färger, och det blev fem färger: ceris, orange, rosa, lite vitt och lite grönt. Det är nog det allra vackraste tussris vi haft! Sedan dröjer det tills fåren är klippta. Vi använder ull från Texel-fåren. En del kommer från vårklippning, en del från hösten.

Det är Marianne Andersson som sköter detta med ullen. Hon rensar ullfällarna, tvättar ullen och sedan är det dags för färgning. Hon färger i fler färger än ”tussrisfärg-erna” – det finns olika önskemål om vad som ska pryda fastlagsrisen. När ullen har torkat så fluffas den upp genom ”plyshning” och sedan är det dags för kardning. Från kard-maskinen kommer stora sjok med kardflor. Och dessa delar vi sedan upp i påsar för fastlagsris, en del blir vackra stenar, hund- och kattleksaker, tovad utsmyckning till Fårfesten m.m.På tisdag och onsdagkvällarna jobbar vi med att ”påsa” ullen. Men vi hinner också med annat.

Ullverksta’n börjar mer och mer att likna en fabrik! Först råvaran, ullen – kardfloret, som delas för att stoppas i påsarna. Sista momentet är ”klämmen”, där luften kläms ut, så att vi får plats att lagra alla 3 000 påsarna! Sedan gäller det att skynda sig och knyta ihop säckarna, innan luften smyger sig tillbaks i påsarna….