Kalle Hammarberg – vallpojken som blev veterinär

Foto Ing-Marie Sandström

Kalle Hammarberg är en legend inom den svenska fårnäringen. Han kan stapla fina meriter i sitt CV, veterinär 1969, veterinärmedicine hedersdoktor, författare, fårhälsoveterinär i Norrland, Guldmedalj från Sveriges Veterinärförbund, m.m. i en lång rad.

Men det är inte dessa meriter man fängslas av, i första hand, i mötet med Kalle Hammarberg. Här är en man, som med själ och hjärta levt sitt liv med glesbygd, djurhållning, speciellt får och getter, fattigmans kor. Han kan djuren, känner dem. Vet vad de betyder och betytt för människan genom tiderna. Han vet deras behov, känner dem nära, vet deras roll i gårdsproduktion av livsmedel. Både då dessa våra mindre idisslare var förutsättningen för överlevnad för de som levde under små förhållanden och nu, när villkoren är annorlunda. Närheten, samspråket med djuren under vallning, vid mjölkningen – det är de egna erfarenheterna som leder till verklig kunskap.

Att Kalle kommer att prata får under FÅRfesten är självklart. Att få ta del av hans lättsamma berättelse om fårens historia och betydelse i människans utveckling, från då till nu, från där till här – det är RESPECT!

Välkommen, Kalle! Vi är så glada att Du ville komma!

Lördag 3 mars
FÅRum  kl 11.00, föredrag
Välkomstahagen kl 13.30 – 14.30 ”Fråga FÅRdoktorn”