Framtidens smartaste byggnader för lammproduktion

Sofia Hedlund är agronom, byggnadsrådgivare på Hushållningssällskapet i Värmland och lammproducent i Bjurtjärn. Under det senaste året har hon arbete med att ta fram ”Framtidens smartaste byggnader för lammproduktion”, som ett bidrag till Jordbruksverkets stora tävling.

Till sin hjälp har hon bl.a. haft Fårfestens egen Karin Granström, som ju arbetar som lammrådgivare på Hushållningssällskapet. Fårhuset är planerat att byggas på Hagby gård utanför Uppsala. Sofia och Karin har jobbat med allt från att samla idéer till ritningar, projektering, upphandling och ekonomi.

Tillsammans har Sofia och Karin samlat erfarenheter bl.a. Sverige, Norge, Holland och Skottland och tagit fram ett förslag på fårhus som är både lättarbetat och energisnålt. I sitt föredrag kommer de att berätta om sina erfarenheter  och visa sin lösning på smart byggnad. Och här finns också massor av idéer i stort och smått om hur du ska planera för dina får.

Byggprojektet är en del av Jordbruksverkets tävling i  att beskriva framtidens smartaste stallar för olika lantbruksdjur. Under veckan efter Fårfesten kommer förslagen  att presenteras på ett seminarium hos Jordbruksverket i Jönköping, där vinnande bidrag också ska utses.

FÅRum kl 12.00 på lördag