Tre sneller og et hespetre

Foto Michael Katz

Tre sneller og et hespetre er en norsk vokalgruppe som synger om strikking, veving, spinning, hekling og annet håndtverk, ull, sauer, geiter, votter, luer ... Vi baserer vårt repertoar rundt skandinavisk folkemusikk og arrangerer den slik at den blir som vi vil ha den.

Vi har synget sammen siden 2015 og opptrådt på Oslo Strikkefestival, Bergen Strikkefestival og Norsk Folkemuseum. 2018 gjør vi Sverigepremiere på Fårfesten i Kil!

Ledtråd till namnet: Snelle, trådrulle eller spole är det närmsta man kommer på svenska. Trådsnelle heter vanlig trådrulle, men det finns även snelle på fiskespö. Grövre rep rullas också upp på sneller. Det är nog formen på dessa som har gjort att det också är ett skämtsamt namn på unga tjejer, påminner om en välsvarvad kvinnokropp 🙂

Foto Ina Sandvoll

Hespetre är härvel eller härvträ (som en garnvinda, men snurrar vertikalt istället för horisontalt) och är också en benämning på kvinnor; men betydligt mer osmickrande: att jämföra med harpa på svenska.

Så namnet är en ordvits, antingen tre trådrullar och en härvel, eller tre unga snygga tjejer och en gammal och sur dame. Och frågan är ju: Vem är det som är hespetreet?

En annan ledtråd om man vill finna gruppen under FÅRfesten. Lördag och söndag deltar de i FÅReställningen och annat bus!