Gunnel Ekenberg – en färgstark brodös

Om man frågar Gunnel om hur många kuddar hon broderat så säger hon, ärligt, att hon inte har en aning om det. Det är framförallt skånska broderier hon förfärdigar, dessa färggranna skapelser, med naivistiska motiv, helt i ull. Hon säger, också helt ärligt utifrån sig själv, att det här är väl inte så märkvärdigt. Det är så hon tycker. Hon började för decennier sedan, när broderandet drev på tiden under nattvak eller när hon sökte lite ro och avkoppling. 

På FÅRfesten kommer hon att visa ett 20-tal av sina broderier, mestadels kuddar men också något täcke. Det är en liten del av hennes produktion. Hon har aldrig varit slav under kraven på att broderierna skulle likna förlagan. Hon säger: Kan jag inte ett stygn så syr jag ett jag kan i stället. Har jag inte blått garn, så tar jag lite rött. Och det är sannolikt en "riktig" inställning till ett folkligt hantverk som definieras av tillgång på material och kunnande. Man skickar med lite av sig själv i varje verk.

Trots att mönstersatser finns färdiga att köpa så finns ändå brodösens avtryck. Gunnel har under åtskilliga år varit kund hos Skånes Hemslöjd och där handlat sitt material. Men något möte dem emellan har aldrig kommit till stånd - inte förrän nu! Sida vid sida återfinns de på FÅRfesten!  

Se Gunnels arbeten under hela FÅRfesten i Välkomsthagen