En filt av minnen

Foto Tant Kofta, Lotta Blom

Sara Arman berättar

Jag är född 1956 och bor på landet utanför Läppe i Södermanland. Har två barn och två barnbarn, plus två katter. Hade två islandshästar som vi blev tvungna att ta bort för några år sedan.

Jag älskar allt hantverk, stickar, virkar, målar, gör tenn-trådsarmband och mycket annat. Började sticka tidigt och det blev många tröjor till vänner och mig själv. Älskar att sticka mönster, så att man ser hur det växer fram, slätstickat med en färg är inget för mig, men är imponerad av de som orkar! Sedan klarar jag inte att göra fler av samma sak efter varandra, börjar fundera över nya mönster innan jag gjort färdigt det jag håller på med. Det kan ju vara två väskor, men inte samma mönster direkt igen.

Jag är dålig på att göra provlappar och något litet för att testa och lära mig nya tekniker. Min första dubbelstickning blev en barnfilt med ett ihopplock av olika mönster och färger, hästfilten var det andra jag gav mig på. Jag lärde mig dubbelstickning genom att titta på ett youtube-klipp, men personen som demonstrerade tekniken höll trådarna så krångligt, så jag gjorde på mitt eget sätt och det fungerade utmärkt!

Foto Sara Arman

Filten är ca 120 x 190 cm, det gick åt nästan två kg Visjögarn och den tog drygt 330 timmar att sticka! Varje varv tog 30 minuter. Hoppas att jag kan inspirera fler att våga prova något nytt, det är lättare än det ser ut och alldeles fasligt roligt!

Mönstret efter fotot är gjort av Inger Mårtensson.

Sara håller kurs i dubbelstickning både lördag och söndag.