Vera Frederiksen Zhotkevich

I min konst tycker jag om att forma och integrera den känsla och upplevelse som jag får av den karga nordiska naturen, dess hårda skönhet och det överväldigande intryck den ger. Jag skulle vilja göra det möjligt att svepa in sig i en sten eller ett träd och känna tryggheten i en varm omfamning, när man känner sig ensam.

Den skandinaviska folktron, som har varit min inspiration under en lång tid, väver samman textila tekniker från hela världen, på ett ett naturligt och självklart sätt. Den blir en inspiration för en ny historia och ger kanske också en möjlig ny tolkning av materialet och formen och dess mål och mening.  Jag skapar objekt att användas i det dagliga livet och skickar med en liten saga i varje produkt. Jag vill överföra känslan av att vara väl rotad

I min tovningskonst använder jag oftast ull från svenska får och alpackor, men  också ull av andra slag, allt från kontrollerat ursprung. När jag använder tyg för nunotovning väljer jag primärt återanvänt tyg. Jag färgar textilen antingen med  biologiskt nedbrytbara syrafärger eller med växter från min egen trädgård eller omgivningarna. Jag färgar långsamt och låter den naturliga processen ta den tid den behöver. Jag tror på att skapa sakta, med en idé och en tro på att de vill hålla sig länge och bära den inneboende historien vidare från en generation till nästa.

Mitt namn är Vera Frederiksen Zhotkevich och jag är filtmakare,  lärare och textilkonstnär. Jag bor och arbetar i Sverige och använder mig av det naturen ger. Läs mer om mig på här!

Välkommen till min kurs på FÅRfesten och till mitt föredrag i FÅRum!