Team Stjärnskinn

 

Lockande, glansiga, silkiga och bara så där bedårande vackra att man vill borra ner fingrar och tår och sitta där och njuta. Det är det som binder oss samman i Team Stjärnskinn.  Passionen för vackra kvalitetsskinn och avel med Gotlandsfår. Vi är nio gårdar från Småland, Östergötland och Närke som på något sätt har anknytning till varandra och vuxit fram till en grupp. Vi träffas flera gånger per år, studerar, mönstrar och klassificerar skinn, pratar avel och lär av varandra. Men framförallt trivs vi och har roligt ihop. Vi är mycket glada att få vara ett av årets gULLkorn.

Man kan likna vårt arbete vid ett hjul. Det börjar på hösten när vi ska passa ihop den optimala baggen med rätt tacka.  Fortsätter sedan med att sköta tackan och sedan ge lammet så bra vård att det vid höstens mönstring (avelsvärdering) har ett så vackert skinn som bara är möjligt. Sedan följer man upp mönstringen med att studera alla skinn, för att få så mycket kunskap att vi kan göra en ännu mer optimal parning på hösten, för att få ännu bättre skinn nästa år.

Så fortsätter vårt jobb att rulla på.Från november till mars träffas vi några gånger och klassificerar skinn. Det är 3 domare som går igenom våra 1500 – 1600 skinn. Ca 8 – 10 % av skinnen klassar sig som ”klass 1 skinn” och så får vi varje år fram några ”Stjärnskinn”. Klass-1-skinnen är skinn av mycket hög klass. De ska ha en vacker, helst ren färg, en vacker lock och spänstigt silkigt hår. Stjärnskinnen är dom extravaganta skinnen, lite unika i sitt slag, som man knappt kan slita sig från när man väl funnit dem. Tag chansen och kom till vår monter Lammbaren. Diskutera med oss, titta, känn och förälska dig i våra skinn, så kan du bli lycklig ägare till ett av dem.

Under FÅRfesten har vi  skinnskola 3 ggr om dagen. Tag chansen och kom och lär er om skinn. På fredagen ( kl 11.00, 13 00, 15 00) håller Göran Karlsson, Koppartorp, i kursen. Han är riksdomare och driver en välkänd avelsgård. Lördagen (kl 11.00, 13 00, 15.00) är Karin Strömberg-Lundqvist er lärare. Hon är mönstrare, driver Båvens spinnhus, garnbutik och har en avelsbesättning i Granhammar Närke. Söndagen (kl 11.00, 13 00, 15 00)  är Jonas Karlsson i montern. Jonas driver Sätersborgs gård och har Gotlands- och Leicesterfår.