Stefan Moberg

Handens kunskap, det som det är så svårt att sätta ord på, är viktigt för mig. Det är inte alltid man kan förklara i ord hur man gör för att spinna en specifik tråd eller hur processen fram till ett vävt tyg ser ut i sin helhet. Men det är precis också det som gör det så spännande, i min mening.

Jag växte upp i en textil miljö. Min mamma och mormor hade båda jobbat på väveri och hemma hos min farmor satt jag som liten och nystade nystan av trasor som skulle bli mattor.

Att vara både spinnare och vävare öppnar upp en enorm värld av möjligheter, där man får oändlig valfrihet. En tråd kan vara både slät och stark eller luftig och elastisk, vilket i sin tur påverkar de egenskaper den färdiga textilen får. På samma sätt kan en bindning i väven ge tyget en speciell karaktär, medan en annan bindning gör tyget helt annorlunda. Det här smörgåsbordet av möjligheter kan ibland göra processen svår, eftersom det blir ”svårt att se skogen för alla träd”, men ganska snart brukar en idé dyka upp och så får man följa den.

Jag har ett starkt förhållande till vår textila historia, som har pågått i många tusen år. I vår moderna tid är det lätt hänt att man tar textilier för givet, men när man ser sig omkring inser man snabbt att de finns runt om oss dygnet runt genom hela livet.

Jag heter Stefan Moberg, jag är handspinnare och vävare. Välkomna på mina kurser under FÅRfesten i Kil 2019!