Årets Guldbagge 2019

Det är nu fjärde året FÅReningen FÅRfest i Kil delar ut sitt stipendium, som förutom en penningasumma om 10 000SEK består av en Guldbagge, förstås. Det är ett keramiskt verk av Kaj Stuart Beck, som med humor och värme får symbolisera FÅRfestens intentioner. Detta är ju den riktiga Guldbaggen!  Tidigare stipendiater är Einar de Wit, klippan bakom Fåravelsförbundets tidning och hem-sida, Christina Ekelund och Erik Thorstenson, båda stora inspiratörer, konstnärer, lärare och Eva Alfredson, som med sina otrolig höga krav på hela skinnhanteringsprocessen driver utvecklingen framåt. 

I år är det en annan del av de områden FÅRfesten vill sätta i fokus, nämligen klippningen, som uppmärksammas. Det ger hopp om en ännu bättre hantering av ullen, något som också höjer kvaliteten på produkterna. Vi gratulerar årets stipendiat och tackar för hennes angelägna arbete.

Guldbagge 2019 tilldelas Fårklippare Matilda Andersson från Österbymo 

Motivering:
Matilda är en fantastiskt duktig fårklippare med god hand och stor omsorg om fåren hon klipper.  Hon har ambitioner att föra fårklipparyrket till en högre nivå i framtiden genom att i samarbete med Svenska Fåravelsförbundet anordna utbildningar i ullkunskap för både fårägare och fårklippare. Dessutom samlar hon också in, säljer och vidareförädlar ull och är den första kvinnliga ordföranden i Svenska Fårklipparförbundet. Hennes arbete kommer att få en stor betydelse för att höja värdet på den svenska ullen nu och för lång tid framåt.

FÅrfesten vill genom att tilldela Matilda Guldbaggen 2019 också lyfta fram vikten av engagerade fårklippare för att producera ull av hög kvalitet!

FÅRum  fredag 1 mars, kl 12.00, utdelning av stipendiet och stipendiatens föredrag. Alla hälsas välkomna!