Utställare i Närhetens Kyrka, 2017

Magnhild Tallerås, Norge – Vackra Haeletepper!

 

Vi är glada att vi fått möjligheten att visa Klackmattor/Haeltepper
i Närhetens kyrka, Kammarsalen

Vi hörde talas om en fantastisk utställning av Haeltepper i Glomdalsmuséet i Hamar, Norge, som pensionerade hemslöjdskonsulenten Magnhild Tallerås sammanställde. Vi tog kontakt med Magnhild och hon har varit mycket tillmötesgående och hjälpt oss att välja ut ett antal av dessa värdefulla, vackra klackmattor vi nu fått förtroendet att låna, för att ställa ut på Fårfesten i år, i Närhetens kyrka, Kammaren.

Klackmattor, som också tillverkades i Sverige, syddes först och främst för att få värme, när man satte ner fötterna bredvid sängen samt som draperi framför en dragig dörr. De tillverkades av samma material, helst av små bitar av ull. De mattor vi har fått låna är alla mattor, som använts framför säng. De har aldrig hängt på en vägg

Haelene/klackarna syddes fast i en botten på maskin el för hand. Lapparna fästes på den som när man lägger tegeltak. Därefter fick varje matta ett vackert mittparti, som ofta bestod av ett broderi, som tidigare hade suttit på ett annat tyg eller skinn av t.ex. räv, lamm eller killing.

Runt ytterkanten av lapparna syddes langett-stygn och ett annat stygn på själva tungan. Det finns fler exempel på att en lapp är sydd av flera bitar, för allt material skulle ju användas!

Det visar sig att tyget är hundra år äldre än själva mattan. Återbruk var en dygd av nödvändighet.

Vi hoppas på att kunna visa ett rikt illustrerat häfte med haeleppenes historia i samband med utställningen och den som är intresserad kommer då att kunna beställa häftet från Glomdalsmuseét. Häftet är författat av vår kontakt Magnhild Tellerås. Det innehåller även en beskrivning på hur man syr sin egen haelteppe.

Och sist men inte minst kommer vi att ta emot en intresseanmälan till en kurs i klackmattesömnad, som vi hoppas kunna ”sy ihop” framåt våren!

VÄLKOMNA TILL KAMMARSALEN I NÄRHETENS KYRKA!!